COVID-19 pandemi sürecinde, tüketiciler koronavirüs yayma tehlikesinden dolayı banknotlardan ve madeni paralardan kaçındılar. Bu da elektronik ödemelere olan yönelimi artırdı. Bu yönelim, dijital paraya olan ilginin de yükselmesini sağladı. Dijital paranın daha hijyenik olması bu ilginin tek nedeni olmayıp; aracı sayısının ve maliyetin azalması, işlem kolaylığı sunması da bu ilgide etkili oldu.
Merkez bankaları son zamanlarda dijital para birimine dair çalışmalarını hızlandırdı. Örneğin, İsveçli Riksbank, e-kronu aylardır test etmekte; Çin merkez bankası Nisan ayında dört şehirde dijital para birimini denemeye başladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da dün yayınladığı rapor ile dijital euro çalışmalarına yoğunlaştıklarını duyurdu. Raporda Dijital Euro’daki amacın günümüzdeki hızlı değişikliklere ayak uydurmak olduğu ve bazı koşullarda bunun bir gereklilik olabileceği vurgulanmıştır. ECB Başkanı Christine Lagarde yaptığı açıklamada, Dijital Euro’nun nakit paraya alternatif, tamamlayıcı nitelikte bir ödeme sistemi olarak görüldüğünü belirtmiştir. Dahası, bu ödeme sisteminin çevrimdışı ödeme imkanı sunacak şekilde tasarlanması da muhtemeldir. Dijital Euro’nun güvenliği, verimliliği ve yasalara uygunluğu raporda yer verilen diğer temel hususlardandır.
Dijital Euro’nun yasal yönüyle ilgili raporda yer verilen anahtar mesajlar ise şu şekildedir:
• Dijital Euro için somut tasarım seçenekleri, ihraç edilmesi için yasal temeli belirleyecektir.
• AB birincil hukuku, Dijital Euro’yu yasal ödeme aracı olarak ihraç etme olasılığını dışlamaz, ancak alacaklıların bu ödeme sistemini kabul etmesi gerekecektir.
• Dijital Euro’nun dağıtımı ve erişimiyle ilgili bazı pratik düzenlemeler ilke olarak dışarıdan temin edilebilir, ancak bunun katı Eurosystem denetimine tabi olması gerekir.
Raporun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Report_on_a_digital_euro~4d7268b458.en.pdf#page=4
1 comment